Здраве

Защо се появяват афтите?

Афтите в устата на детето са често срещано явление и основателна причина за посещение при педиатър или детски стоматолог.

Защо се появяват афтите?

Причините могат да бъдат различни, а усещането - болезнено и достатъчно силно, за да причини раздразнителност, висока температура и липса на апетит.

Как изглеждат афтите?

Лигавицата на устната кухина е много чувствителна и дори незначителни на пръв поглед неща могат да станат повод за образуване на ранички в нея. Те могат да бъдат една или много, бели или червени, вдлъбнати или изпъкнали, под езика или по бузите, по небцето или устните.

Кое ги провокира?

Появата на афтите е сигурен знак, че нещо не е наред - локално в устата или по-общо в целия организъм на детето. В какво обаче се крие проблемът?

  • Стоматит - заболяване с вирусен или бактериален произход, вследствие на болест или спад на имунитета. За стоматита са характерни силно болезнените многобройни бели ранички на ярко червен фон. Общото състояние е силно нарушено, често пъти съпроводено с висока температура и отпадналост.
  • Херпес инфекция - причинява се от вируса на херпеса. При този вид заболяване в устата има много малки мехурчета, които бързо се пукат и на тяхно място се появяват силно болезнени червени ранички. Успоредно с това, херпесите могат да бъдат открити и около устата на детето.
  • Орална кандидоза - често срещана патология, особено във възрастта до 1 годинка, когато основното в менюто на детето е млякото. Лигавицата на устата е покрита с бял налеп, като след неговото отстраняване могат да се образуват ранички. Те могат да бъдат причина за дискомфорт и болка при бебето, а то да откаже да се храни или суче.
  • Алергия - в повечето случаи всяка алергична реакция при бебето и малкото дете се проявява като обрив по тялото, но често пъти може да пострада и лигавицата на устата. Раничките са различни по размер и нямат определено местоположение, но със сигурност, освен болката и дискомфорта, причиняват и сърбеж, което прави състоянието още по-непоносимо.
  • Афти вследствие на травма - възникват в резултат на лоша хигиена, твърде груба употреба на четката за зъби или нараняване с играчка. Раничките са с различна големина, често пъти единични, на мястото, където е засегната лигавицата.
  • Афти от изгаряне - малките деца обичат да опитват всичко, особено непознатото, дори горещото. Афтите, причинени от изгаряне, са силно болезнени, различни по големина и могат да бъдат покрити както с гноен налеп, така и с мъртва кожа.

Как да ги лекуваме?

Въпреки че причините за образуването на афти в устата могат да бъдат много разнообразни, съществуват някои основни елементи в тяхната терапия:

  • За намаляване на болката, възпалението и дискомфорта специалистите препоръчват нестероидните противовъзпалителни, каквито са парацетамол и ибупрофен.
  • След нахранване най-вероятно ще ви изпишат дезинфекция на устната кухина и афтите с някакъв вид антисептичен разтвор, съответстващ на възрастта на детето и тежестта на състоянието му.
  • Задължителна за бързото справяне с афтите е подходящата диета, която изключва дразнещи храни: пикантни, солени, твърде горещи или кисели. Желателно е менюто на детето да бъде с течно-кашава консистенция и ако видът му позволява - леко хладко.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: