Раждане

Защо жената избира да стане майка?

Замисляли ли сте се какви са мотивите на днешното поколение да избере пътя към родителството?

Защо жената избира да стане майка?

Днешната жена може да роди дете по свое желание, избрала времето, мястото и, разбира се, … бащата.

В името на социално желаното поведение

Колкото и странно да изглежда днес, мотивът сред бъдещите майки най-често е в името на социално желаното поведение: редно е да родиш дете, защото това се очаква от теб. Ако на въпроса „защо искам да имам дете” отговаряте „защото вече ми е време”, най-вероятно спадате към тази категория. И няма нищо лошо в това. Днешните жени са активни, плануващи, конкуриращи се, побеждаващи, налагащи се. В хода на житейския път идва и време за бебе: планувано и очаквано. Психологическият профил на тези бъдещи майки включва: засилено желание за контрол, педантичност, упоритост, рационалност, често намалена толерантност към чуждите грешки. Стават прекрасни майки, защото умеят да идентифицират безпогрешно нуждите на детето си и да ги задоволяват по най-адекватен начин.

Страхът от самотата

Страхът от самотата е друг важен аргумент в полза на планираното родителство. Няма човек, който да не се бои от самотата – съзнателно или несъзнателно. Страхът от самотата може да ни накара да се обвържем с хора, които дори не харесваме, да останем във връзка с партньор, когото ненавиждаме, или просто да родим дете, само и само да се избавим от усещането, че можем да бъдем изоставени. Ако сте от хората, които непрекъснато се тревожат за близките си, неуверени сте, не можете да отказвате, защото се страхувате, че могат да ви отхвърлят – най-вероятно сте сред тези 15% от жените, които раждат дете, за да запълнят зеещата дупка на самотата. Те са много грижовни майки. Обикновено кърмят активно и продължително. Рядко поверяват грижите за детето на други хора и се стремят да задържат близо до себе си дори вече порасналите си наследници. Правят неимоверни жертви за своите деца, тъй като тази роля им осигурява незаменимост и близост. Тежко преживяват излизането на детето от семейното гнездо и създаването на собствено семейство.

В името на общото благо

Обичате ли партньора си? Смятате ли, че той заслужава да му родите дете? Ако сте отговорили положително, вероятно сте от хората, които искат да имат дете в името на общото благо. Детето като подарък за любимия мъж е много честа мотивация на алтруистично настроените жени. Неслучайно изразът „да те даря с наследник” е сред най-вълнуващите изрази на любов. Жените, които награждават с дете мъжа до себе си, са щедри, раздаващи се, понякога дори разхищаващи. Предлагат помощ, дори когато не им я искат. Склонни са да прощават, да пренебрегват собствените си нужди, в името на доброто приятелство или на мира вкъщи. Прекрасни майки са, защото са интуитивни и отзивчиви към нуждите на децата си.

Заради чист егоизъм

Според учените, около 10% от жените искат да имат дете от чист егоизъм. Те вярват, че ролята на детето е да продължи рода, да наследи семейните авоари, да запази имиджа и престижа на фамилията. Пресметливи, рационални и емоционално студени, за тези жени детето е като солидна банкова сметка. Дава им усещане за значимост, вдъхва им увереност и самочувствие. След раждането бебето с охота се предоставя на грижите на друг човек. Загрижеността  за наследника се съсредоточава върху материалното обезпечаване, престижно образование и подбран кръг от „подходящи” приятели.

Бременността е силно трансформиращо събитие в живота на всяка жена. Как ще премине през него се определя от мотивите й за дете, личните психични ресурси, наличието на подкрепа и формираната представа за бременността и раждането по време на детството.

 

Автор: Доц. Диана Димитрова, доктор по психология

Медицински университет - Варна
Директор на Филиал - В. Търново

 

Сподели: