Бременност

Застанете правилно

По време на сладкото очакване мъникът да се появи на бял свят обичайните занимания стават по-сложни.

Застанете правилно

С всяка изминала седмица те все повече се превръщат в тест за съобразителност. А решението му трябва да бъде безопасно и за бъдещата майка, и за детето й. Хубавото е, че вече имаме "пищов" с верните отговори.

Защо трябва да спазваме правилата за движение по време на бременността?

Вече говорихме за това, че гръбначният стълб на бъдещата майка изпитва сериозни натоварвания. А от неговото състояние зависи работата на всички вътрешни органи. Ако бременната жена се движи неправилно, особено когато носи нещо на ръцете или на раменете си, то много вероятно скоро ще започнат да я мъчат болки в гърба, главата, ще се промени стойката, а след време ще се появят и други неудобства, например с функционирането на стомашно-чревния тракт или разширени вени.

Затова следва да се погрижите за себе си и освен да спазвате посочените правила, внимателно да се отнасяте към избора на теглото на "товара" си. Вашият максимум е 5 кг, а за едното рамо или ръка - 2-3 кг. Превишаването на тази граница влияе върху промяна на осанката и след време може да доведе до сериозни проблеми с гръбнака.

Защо трябва да се спазват правилата за движение

Ако работата ви изисква дълго да стоите права, вземете предвид нашите съвети. Изправеното положение може да стане причина за болки в гърба и други неприятности, свързани с претоварване на гръбначния стълб. Вече отбелязахме, че тялото на бъдещата майка търпи множество промени: центърът на тежестта се измества напред, поради голямата чупка в кръста се променя осанката, а с приближаване на раждането се „размекват" и ставните връзки. Когато се движим правилно, смекчаваме неприятните усещания, които възникват вследствие на тези особености, и предпазваме себе си от проблеми с гърба в бъдеще.

1. Движение и пак движение

Грижата за себе си и за бебчето по време на бременността включва постоянно движение... дори докато стоите. Честата смяна на положението на тялото подобрява кръвообращението от сърцето към краката и премахва напрежението в мускулите на гърба, разположени успоредно на гръбначния стълб. Така в края на деня няма да чувствате силна умора.

2. Нагоре

Често се изправяйте на пръсти. Това упражнение подобрява циркулацията на кръвта, леко забавена по време на бременността, и „разтоварва" изморените мускули на гърба. По същата причина, от време на време пренасяйте тежестта на тялото от единия крак на другия.

3. Степ-степенка

Мускулите на гърба се отпускат и като поставяте ту единя, ту другия си крак на ниска степенка. За целта може да използвате кашонче от хартия или дебела книга.

 4. Лесно и бързо - гимнастика

  • Започнете дълбоко вдишване и издишане. Така се успокояват и отпускат напрегнатите от изправеното положение мускули.
  • Отпуснете ръце надолу и опишете кръг с рамене. След това ги отпуснете. Това упражнение позволява да се премахне напрежението от мускулите на горната част на гърба.
  • По-често се протягайте нагоре. Това упражнение ще осигури допълнителна защита на вашия гръбнак.
  • Напрягайте мускулите на перинеума. Така кръвта в малкия таз няма да застоява и ще се предотвратят евентуални появи на разширени вени.

5. Токчета

Носете обувки с ток не по-висок от 4-5 см. Така ще си осигурите необходимата устойчивост без да претоварвате гръбначния стълб.

6. Внимание върху краката

Когато стоите, поставяйте краката успоредно, на ширината на тазовите кости. Това положение помага теглото да се разпредели равномерно, съответно и предпазва гърба от излишно претоварване.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: