Нашият дом

Затворен тип комплекс

През последните 20 години започнаха да се строят комплекси от затворен тип, за които в началото българите смятаха, че са полузаконни луксозни сгради, зад чиито дебели огради се крият мръсните тайни на новобогаташите. Всъщност това донякъде беше така, тъй

Затворен тип комплекс

През последните 20 години започнаха да се строят комплекси от затворен тип, за които в началото българите смятаха, че са полузаконни луксозни сгради, зад чиито дебели огради се крият мръсните тайни на новобогаташите. Всъщност това донякъде беше така, тъй като законово този тип комплекси не бяха уточнени. С приемането на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) през 2009 г. за пръв път в българското законодателство беше уреден жилищният комплекс от затворен тип, макар че според специалистите в правото законът е твърде лаконичен. Добрата новина обаче е, че такива комплекси се строят на все повече места просто защото търсенето на жилищата в тях се е повишило. И тук вече не става дума за търсене от страна на съмнителни субекти, а на обикновени хора, които имат една мечта - да живеят нормално в своя обетована земя.

Законът!

Ето какво гласи лаконично той срещу „жилищен комплекс от затворен тип": „Особен режим на управление на общите части". А в друг параграф се казва: „комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица".

Но да оставим закона настрана. Важното в случая е, че говорим за напълно законни постройки от съвременен тип, които имат обособен стил на съществуване, поддръжка и управление, различни от познатите недолюбвани панелки и междублоковите им пространства.

Какво предлагат комплексите от затворен тип?

Един затворен комплекс обикновено се състои от два или повече блока, като може да достигне мащабите на цял квартал. Апартаментите са с различна квадратура. Могат да бъдат едностайни, двустайни, тристайни, студиа и т. н. Всеки апартамент разполага с един или два гаража, мазета и паркоместа. Обикновено затворените комплекси се строят в близост до голям град или в покрайнините му, в красиви залесени местности, отличаващи се с чист въздух и красив пейзаж. В тях е помислено за пълния комфорт на неговите обитатели. Може да се каже, че на идейно ниво устройството им обединява всички препоръки на специалистите за постигането на алтернативен начин на живот на съвременните хора. Римската сентенция „здрав дух в здраво тяло" е дълбоко залегнала в концепцията им. За хармоничното развитие на родителите и техните деца има открити басейни, детски басейни, фитнес и спа центрове, джакузита, сауни, атрактивни детски площадки, а в някои по-големи комплекси има дори и детски градини заедно  с всички характерни „екстри" на градоустройството. В границите на всеки такъв комплекс има всичко необходимо за всекидневните нужди: магазини, кафенета, градински площи с барбекю и т. н. Освен това е осигурено 24-часово видео-наблюдение и охрана - сигурност, която в днешно време ни е толкова нужна за нашето спокойствие и това на нашите деца.

Комплексите от затворен тип имат още едно предимство - срещу фиксирана неголяма годишна сума  може да си осигурите цялостна поддръжка на собствеността, подобно на хотелско обслужване.

„София Парк" - много зеленина, сигурност и комфорт за вашия дом

Решихме да се разходим в един от затворените комплекси у нас жк. „София Парк" - за да се уверим с очите си какви са преимуществата да живееш на такова място.

Много зеленина

Първото, което прави впечатление е многото зеленина - целият комплекс, който е и доста просторен (180 дка, от които 90 дка са зелени площи) се намира на практика в подножието на Витоша. Много е близо до града, но в същото време е някак си извън него. „Residential Park Sofia" идеално отговаря на идеята за град в града. Вътре в самия комплекс има много зелени площи - паркове, полянки, дръвчета, храстчета, цветя - и всичко това е старателно поддържано. От друга страна "София Парк" се намира точно срещу Business Park Sofia, утвърдил се като най-активната бизнес локация в столицата.

Изключително спокойствие

Охраната в комплекса е на много високо ниво. Домакините предупреждават за своите гости, а ако визитата е изненадваща, охраната записва данните на външните лица, както и в колко часа са дошли и кога са си тръгнали. Навсякъде в комплекса е осигурено и видеонаблюдение.

Подземни гаражи

Докато се разхождахме из улиците в „София Парк", ни направи впечатление, че в целия този просторен комплекс почти не видяхме кола. Причината за това е, че всяка жилищна единица си има свое подземно паркомясто , което е безспорно удобство за клиентите, а и комплексът не се пълни с автомобили. Външните паркоместа пред самите сгради могат да се ползват до 4 часа, след което са на разположение други два допълнителни паркинга.

Допълнителни удобства

В „София Парк" има басейн, спортен център, фитнес, футболно игрище, детска площадка, барбекю. През юни тази година отваря врати детска градина, която ще приеме около 100 деца. Има и две заведения за хранене, една дрогерия, химическо чистене, а в момента се достроява и стоматологичен център с три кабинета.

Забавления, партита, игри

Голямото и хубаво барбекю събира жителите на комплекса на партита. Съседите се сприятеляват не само пред барбекюто - в комплекса се организират много и  различни мероприятия - например за Деня на детето, Деня на рисунката, Хелоуин и Коледа. Така малки и големи жители на „София Парк" се забавляват заедно и поддържат една не само спокойна, а и топла и приятелска среда на живот.

 

Автори: Силвия Чалъкова
             Мила Попова

 

Сподели: