Отдих и туризъм

Завръщане в рая „Градина“

Къмпинг "Градина" се намира на 3 км северно от Созопол, в близост до курортното селище Черноморец. Мога да кажа уверено, че „Градина" си има своето население, което се установява там всяко лято за различен период от време. Има хора, които живеят в „Гра

Завръщане в рая „Градина“

Къмпинг "Градина" се намира на 3 км северно от Созопол, в близост до курортното селище Черноморец. Мога да кажа уверено, че „Градина" си има своето население, което се установява там всяко лято за различен период от време. Има хора, които живеят в „Градина" по цели месеци и се считат за местни. На разположение са около 400 места за палатки, 250 за каравани и 35 бунгала.

Изборът „Градина" заради...

Това е идеалното място за почивка за семейства с малки  деца, заради свободата, която те завладява там, заради липсата на почти всякаква цивилизация (като изключим вестниците и списанията, които се продават пред единствения хранителен магазин; безумно вкусните катми, които приготвя пред очите ви едно симпатично момче; баните, в които преобладаващата вода е по-скоро хладка, отколкото топла; пощата, от където можете да изпратите картичка на близки и приятели; картофите соте и шопската салата, които веднъж опитани могат да те накарат единствено да си ги поръчаш отново). Заради спохождащото те усещане, че нямаш нужда от нищо друго; заради безметежно дългите дни; заради ранното ставане към 7 часа, защото слънцето е огряло палатката ти и от топлина не можеш да спиш; заради сладкото доспиване отвън: на плажа - пред палатката ти, под чадъра на сянка, на пясъка върху хавлията ти; заради прохладните, ветровити и почти студени нощи; заради приятното и странно чувство, че си на море, а вечер се налага да замениш сатенената нощничка със суитчър и чорапи. Заради безгрижната игра на децата ви, които са необезпокоявани от напечена от слънцето лелка, която им се кара да не хвърлят пясък върху хавлията й, докато тичат; заради уединението, което можете да намерите там, защото до вас не е забит друг чадър, защото не ви предлагат постоянно кукуруз, гевреци или слънчеви очила с UV защита за 5 лева. Заведете там децата си, за да чуят плажа привечер, когато задължително утихва, за да видят едни от най-запомнящите се залези, за да намерят едни от най-причудливите миди и раковини, за да се научат да съзерцават, за да придобият усещане към природата, за да ви благодарят един ден.

Моментите на...

Най-хубав е моментът, докато стигнеш от съня до първото кафе със студено мляко в единствените две крайплажни заведения и привечер, когато децата си играят почти сами на брега - едно истинско сбогуване с отминаващия  ден. В „Градина" движението на времето е осезаемо и физически усещаш как преминава през теб. И с възторг, и детско любопитство очакваш другият ден да дойде, за да видиш и познаеш нови неща у малчуганите, които са отминали незабелязано покрай теб - някъде между работата и приготвянето на вечерята. Сигурно е само, че щом сте там заедно със семейството си, ви е хубаво и забавно. Приятно е да гледате първите уроци по сърф, които взима синът ви, вместо да стои пред компютъра  и да "цъка" безпаметно игри, докато навън лятото безцелно отминава; да гледате съпруга ви, който пали огън не за да направите нещо на скара, а за да мълчите край огъня, да танцувате край него, да разказвате приказки, да се посмеете, да се сближите и почувствате...

Спокойствието на предопределеността, необятната морска шир, ленивата почивка, пясъкът в палатката, безвремието, шумът на вълните, детският глъч, сутрешните песни на чайките и гларусите, полупразните лагери, разхладителните коктейли, близостта на най-милите ви същества придават онази кристална чистота, онази неочаквана красота на живота и съществуването, заживели отвъд конкретното битуване.

Сънят, любовта, изкуството, децата... и „Градина" са доказателствата за наличието на друга реалност, в която ние, редом с малките летовници, можем да се научим да правим жабки с камъчета, да плуваме, да играем туистър или просто да хвърлим заровете на нашето „Не се сърди човече" по уникален начин.

 

Автор: Боряна Петрова      

 

 

Сподели: