Семейно здраве

Здрава кожа днес и утре

В разгара на горещото лято, когато обичайното облекло е много секси и слънцето има пряк достъп до голяма част от тялото, е добре да помислим за здравето на кожата си. Лекият тен винаги е на мода и с него тялото изглежда по-слабо, по-оформено и красиво. Но

Здрава кожа днес и утре

В разгара на горещото лято, когато обичайното облекло е много секси и слънцето има пряк достъп до голяма част от тялото, е добре да помислим за здравето на кожата си. Лекият тен винаги е на мода и с него тялото изглежда по-слабо, по-оформено и красиво. Но нека се замислим, на какво сме готови, за да се сдобием с него. И дали здравето на кожата и тялото ни не са прекалено висока цена за тази суета.

Как придобиваме тен

Тенът е реакция на кожата към ултравиолетовата (UV) радиация. Когато кожата е изложена на UV лъчи, клетки, наречени меланоцити, произвеждат кафяв пигмент - меланин, който оцветява епидермиса. Всъщност потъмняването на кожата е защита (макар и не перфектна) към по-нататъшни поражения.  UV лъчите увреждат ДНК структурата на епидермиса и тялото произвежда повече ензими, за да поправи тези увреждания. Тези ензими обаче, не винаги успяват да поправят ДНК уврежданията и с натрупването им, рискът от рак или фотостареене (бръчки, тъмни петна, отпусната кожа) нараства неимоверно. В този смисъл няма напълно безопасно придобиване на тен. Естествено има малко по-безопасен, умерен и разумен загар.

Слънцето

Вече не е новина фактът, че излагането на слънце без предпазни мерки състарява кожата и повишава риска от образуването на ракови клетки. Да, прекрасни са топлината на пясъка, прохладата на морския бриз и ласките на слънцето. Хубаво е поне за малко да си offline и да прекараш макар и един ден на градския плаж. Страхотно е в планината през лятото - преходи, приятели, язовир, рибари, палатки, спускане по реката. Удоволствията са много. За грижата за тялото обаче не бива да има ваканция. Наслаждавайте се на почивката си, без да се излагате на риск, настоящ и бъдещ. Важно е да се осъзнае какви опасности за кожата крият слънчевите лъчи:

 • Не едно проучване е доказвало, че 90 %  от всички заболявания от рак на кожата са причинени от непредпазливо излагане на слънце;
 • Всяка година лекарите диагностицират над 50 000 нови случаи на меланома - тумор, водещ началото си от злокачествено израждане на пигментните клетки меланоцити;
 • Процентите на заболеваемост растат за всички възрастови групи.

Безличните цифри от статистиките могат наистина да станат страховити, ако в тях попаднем ние или наши близки. Затова превенцията, предпазливостта и разумното излагане на открито са много важни. Ето няколко конкретни стъпки, които ще ви помогнат да избегнете вредата и да се наслаждавате максимално на слънцето:

Слънцезащитен крем

Всекидневно използвайте такъв с SPF (Sun Protection Factor, Фактор на слънчева защита) минимум 15. Това важи и за дните, в които е облачно.  Кремът се нанася около 30 мин преди излагането на слънчеви лъчи. Мажете се обилно и не пренебргвайте нито една част от кожата, която ще бъде на открито. Обновявайте слънцезащитния филм на всеки 2-3 часа. Предпочитайте качествени продукти, които са водоустойчиви. Бъдете критични в избора на слънцезащитен крем, консултирайте с фармацефт или дерматолог и не подценявайте защитата на кожата си.

Слънчеви изгаряния

Рискът от рак на кожата се удвоява, ако сте имали 5 или повече изгаряния през живота си. Дори и изгарянето да мине бързо и да не е прекалено силно, кожата има памет и е възможно след известно време да започнат да се появяват тъмни петна и ракови образувания. Решението? Избягвайте слънцето между 10 и 16 часа, ползвайте редовно слънцезащитен крем, дори и когато вече сте се сдобили с тен.

Познавайте кожата си

Ваша грижа е да познавате кожата си. Обръщайте внимание какво се случва на повърхността на тялото ви - какво е имало преди, какво ново се е появило или променило. Пациенти с достатъчно рано открит рак имат почти 100 % шанс за оцеляване. Не е нужно много слънце, за да бъде развит рак на кожата, затова оглеждайте за меланоми дори и на места, които не се излагат често на открито - между пръстите на краката, на хълбоците и дори вагината.

Годишен преглед

Лекарските очи имат по-голяма тренираност да забележат подозрителни петна по кожата, което веднага да доведе до по-обстоен преглед или анализ в лаборатория. Дерматолог би могъл най-добре да ви насочи за по-нататъшни действия в случай, че има съмнения за ракови образувания по кожата.

Носете шапка

"Не-меланомните" видове рак на кожата (базално-клетъчен карцином и плоско-клетъчен карцином) най-често се появяват по лицето, ушите и скалпа. Затова  винаги носете шапка с периферия. Тя ще ви придаде стил и ще ви даде добра защита от слънцето.

Не на солариума!

Може би този призив ще ви се стори малко пресилен, но повярвайте - не е. Учените разделят слънчевия UV спектър на три дължини на вълните - UVA, UVB и UVС. Преди се е считало, че само  UVB лъчите са вредни. И докато UVС все още се смятат за безвредни, тъй като се поглъщат от озоновия слой, за UVA нещата съвсем не стоят така. Около 95 % от радиационните лъчи, достигащи до Земята са UVA, освен това те са постоянни през целия ден, по всяко време на годината.  UVB лъчението зависи от мястото, сезона и часовия пояс.

Солариумите използват UVA лъчи и по силата на инерцията все още се рекламират като безвредни за кожата. Много често битува мнението, че със солариум трябва да се добие предварителен, подготвителен за излагане на слънце тен. Такова нещо няма.

Да, по-тъмната кожа е по-малко предразположена към вредите, нанесени от слънчевите лъчи, но това важи само за естествено по-тъмните кожи. Заблуждение е, че придобитият тен предпазва.

Вече са проведени  достатъчно много изследвания, които показват, че има връзка между ползването на соларните студиа и риска от възникване на рак и фотостареене на кожата. Едно от тях, направено в Международната агенция за изследвания на рака (клон на Световната здравна организация) доказва, че рискът от възникването на меланома се покачва с 15 % за всички възрастови групи, мъже и жени, дори и само при едно ползване на солариум. А ако се подготвяте за плаж, като придобивате изкуствен тен и сте под 35 години, рискът се покачва със 75 %!

Надявам се тези стресиращи проценти да ви накарат поне да се замислите, преди да прекрачите прага на такова студио или да позволите на детето си да го направи.

Неслучайно в САЩ и Западна Европа се чуват все повече гласове за забрана на соларните студиа. Учените смятат, че това би спасило живота на милиони.

Автобронзанти

Като цяло, този начин за придобиване на тен е много по-безвреден от излагането на слънце или ползването на солариум. Автобронзантите временно оцветяват повърхностния слой на кожата и дори и да нанасят вреди, то те са временни, заради падането на тези клетки. Много рядко такъв продукт може да предизвика алергична реакция.

Трябва, разбира се, да внимавате със съдържанието на автобронзанта, който сте избрали. Най-безопасни и най-ефективни са тези, които съдържат активна съставка DHA (dihydroxyaceton). При тези продукти се разчита на химична реакция между аминокиселините в най-горния, мъртъв слой на кожата. Това означава, че не се предизвиква пигментация на кожата, което всъщност е добрата новина.

Ще кажете - къде тук е вредата? Опасността се крие в мисленето, че щом имаме по-тъмен тен, то имаме и защита от слънчевите лъчи.  DHA предлага защита, равна на SPF 2 или 4, което е крайно недостатъчно. Някои продукти съдържат допълнителни съставки за защита, но дори и да е така, след няколко часа отново трябва да се намажете със слънцезащитен крем, за да не сте изложени на вредна радиация.

Другата опасност е от некачествени продукти (които не съдържат DHA) и от тези, които приличат на автобронзанти (без облъчване с UV лъчи). Това са една група продукти (лосиони и хапчета), които ускоряват придобиването на тен. Те обаче са свързани с излагането на слънце и всъщност не предпазват. Единственото, което евентуално биха могли да направят, е, помагайки ви по-бързо да се сдобиете с тен, да ви накарат да прекарвате по-малко време на слънце. Такъв ефект за мен е доста съмнителен. Рекламите на част от тези продукти твърдят, че те стимулират производството на меланин, който предпазва клетките от увреждане на ДНК-то им. Нито едно изследване не е потвърдило научно това. Някои от съставките на тези ускорители на тена са доста опасни (особено в хапчетата) и се свърват със заболявания като хепатит и състояния на силен сърбеж, обриви и разраняване на кожата.

Бъдете внимателни при избора на автобронзант - отново съветвам да се консултирате с дерматолог. И не забравяйте, че тези козметични продукти не ви предпазват от UV радиацията, затова ги ползвайте в комбинация със слънцезащитен крем.

Как да предпазим децата си

 • Бебетата под 6 месеца нямат никаква защита от слънцето. Тялото им все още не произвежда меланин. Не излагайте бебето си на пряка слънчева светлина. Да, то има нужда от въздух и разходки, но не в най-горещите части на деня и не директно изложено на слънчеви лъчи.
 • Използвайте слънцезащитен крем с SPF поне 15, за предпочитане и по-висок. Не забравяйте да намажете лицето, ушите, нослето и около очите, както и ръцете.
 • Създайте отрано навик на детето си да ползва предпазен крем, защото децата често играят навън, а възрастните не винаги са покрай тях, за да ги мажат.
 • Преди да се спрете на определен крем, който да използвате за детето си, направете проба за поносимост и евентуална алергична реакция. Това важи особено за децата, които са предразположени към различни алергии или имат чувствителна кожа.
 • Избирайте слънцезащита, която е водоустойчива, дори и да не сте на плаж.
 • За тийнейджърите е много важно как изглеждат. Говорете с детето си и не го оставяйте да залита по чести посещения в соларните студиа. Помогнете му да избере безопасен или поне разумен начин за придобиване на желания тен.

Слънцезащитни дрехи

Ще въведем още едно понятие  - UPF.  Това е показател за количеството ултравиолетова радиация, която материята на дрехите пропуска и тя достига до кожата. Материите с UPF 50 пропускат само 1/50 част от UV лъчите, което значително намалява илзагането на кожата на радиацията им.

Факторите, оказващи влияние върху защитната сила на материите, подредени по важност са:

 • плътност - по-плътните материи осигуряват по-добра защита
 • цвят - тъмните цветове са по-надеждни в предпазването от радиация
 • тегло на нишките - при естествените материи като памук, лен, коноп, това тегло е по-високо и съответно те предлагат по-добра защита за кожата
 • разтегнатост - ако материята е разтегната при носенето на дрехата, това намалява UPF
 • сухота - ако дрехата е мокра, то това намалява слънцезащитния й фактор наполовина.

Освен това, съвременните технологии могат да увеличат защитните нива на материите. При производството на дрехи материите се третират с химични UV абсорбатори, които спират и UVA, и UVB лъчите. Има производители на дрехи, които съобразяват комбинацията от плътност, цвят, тегло на материите, така че те да предпазват максимално.  Друго разрешение е тези дрехи да покриват по-голяма част от тялото. Много разпространени са мерките за слънцезащита при дрехите, предназначени за спортове, практикувани навън, банските костюми и шапките. Материите, които са обработвани за допълнителна UV защита, могат да загубят част от нея, ако се носят прекалено стегнати или разтегнати, ако се перат прекалено често и се ползват дълго време.

Специални добавки в пералните машини или праховете за пране също могат да повишат защитните храктеристики на дрехите. Това е друга възможност за по-добра защита на кожата от слънчевата радиация.

За да бъде маркирана една дреха като слънцезащитна, тя трябва да питежава UPF от 15 до 50 +. Счита се, че дрехи с UPF 30-49 предлагат много добра, а тези с UPF 50+  - изключително добра защита.

Не бива да забравяме и така необходимите слънчеви очила. Качествените такива предпазват очите от слънчевата радиация и с тях компромис не бива да се прави. Особено за децата.

Всички тези факти и препоръки може би звучат като излишна и малко прекалена предпазливост, но когато става въпрос за собственото ни здраве и това на децата ни, дори и малко параноя не е излишна. Хората всекидневно се излагат на слънчевите лъчи и дори не осъзнават колко опасни могат да бъдат те. Превенцията, като израз на отговорността ни към самите себе си, не бива да бъде разглеждана нито като прекалена, нито като излишна.

 

Автор: Павлина Василева

 

 

Сподели: