Здраве

Здрави с Боуен терапия

Създадена от австралийския лечител Том Боуен, Боуен терапията е сред най-често използваните практики при десетки състояния.

Здрави с Боуен терапия

Как помага методът, ще научим от рехабилитатора и Боуен терапевт Адриана Николаева.

Визитка

Адриана Николаева завършва Австралийска академия по Боуен терапия с придобит международен сертификат за Боуен терапевт. Член е на Българска асоциация по Боуен терапия и част от екипа специалисти на ДКЦ „Неоклиник“ – София.

Адриана, какво представлява Боуен терапията?

Боуен терапията е холистичен метод, който все по-широко се предпочита от пациентите в днешно време, заради бързото и ефикасно действие. Терапията включва специфични нежни движения върху мускули, нерви и фасциални структури. Работи се изцяло върху фасцията (най-голямата съединителна тъкан в човешкото тяло). По този начин терапевтът изпраща сигнали към нервната система. Проучванията за тази тъкан разкриват все по-важната й роля в организма. Цели се да се въздейства върху парасимпатиковия нервен дял, отговарящ за спокойствието, релакса и баланса. Всяко Боуен движение е много специфично и няма еквивалент. То създава т.нар. „солитон вълни“, които обичайно траят 2-3 минути. Това стимулира определени оздравителни процеси в тялото.

При какви състояния може да се прилага?

Боуен може да се прилага при много състояния, но тук ще наблегна на тема, която ще е интересна за вашите читатели. Боуен терапия може да се прилага и на бебета – при запек, запушени слъзни канали и кривогледство.

За хора на каква възраст е подходяща?

За хора на всякаква възраст. Няма противопоказания, тъй като върху тялото се въздейства много фино и премерено.

Има ли противопоказания?

Важно е тук да се спомене, че някои процедури не се правят на бременни жени. Боуен терапевтът трябва да е запознат както с физическото, така и с емоционалното състояние на пациента. Това влияе много за предстоящите терапии. Има редица неща, които трябва да се уточнят при консултация, за да може терапевтът да направи най-ефективното лечение.

Боуен терапията има доказан ефект при бебетата. Кои техни неразположения повлиява?

При бебетата Боуен терапията стартира от гръдния кош. Препоръчва се първата процедура да е само в тази област. Има ситуации, при които е необходимо да се правят допълнителни движения – когато детето има ограничено движение във врата. Тогава се наблюдават очите му и се преценява дали има нужда от допълнителни процедури, освен тази на гръдния кош.

Ефективно

„Интересното на Боуен терапията при мъниците е в това, че родителите също участват, като държат своите деца. Методът се прилага при колики, проблеми в храносмилането, неспокойствие и др. Боуен терапията при бебетата е много ефективна, тъй като нервната им система е силно реактивна, и резултатът е налице още след първата процедура.“

 Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: