Бременност

Желязодефицитна анемия по време на бременност

Анемията възниква, когато червените кръвни клетки в организма не разполагат с достатъчно хемоглобин.

Желязодефицитна анемия по време на бременност

Хемоглобинът е протеинът, който пренася кислород в тялото, а анемията е заболяване, характеризиращо се с недостатъчно количество кислород във всички части на организма.

Причините за развитието на анемия са многобройни – хормонални проблеми, диета, бедна на желязо, кръвозагуба, бременност и др. 
Бременността може да е причина за развитието на металобластна анемия, фолиево-дефицитна и желязодефицитна анемия, като последната е най-често срещаната анемия по време на този период.

По време на бременността необходимостта от желязо и фолиева киселина нараства почти двойно. Именно в този период тялото ви има нужда от повече кислород, с който да снабдява плода. Желязото е необходимо както за плацентата, която осигурява всички нужни хранителни вещества и елементи на бебето, така и за оформянето на органите му. Тъй като необходимостта от желязо се увеличава драстично, напълно е възможно да не успеете да си набавите достатъчно количество от него. Ако това се случи, плодът обикновено си се снабдява с нужния елемент, но вероятността вие да развиете анемия нараства значително.

Жените по-често развиват анемия през втория и третия триместър, когато бебето вече е наедряло.

По време на бременност е трудно да се установи наличието на анемия, без да са направени съответните изследвания. Разбира се, анемията се отличава с определени симптоми, но много от тях са характерни и за самия период на бременността. Някои от симптомите при анемия са:

  • Слабост
  • Умора
  • Недостиг на въздух
  • Световъртеж или замаяност
  • Студени крайници
  • Главоболие

Желязодефицитната анемия е резултат от липсата на достатъчно количество желязо. Ето защо могат да се обособят няколко предразполагащи фактора, вследствие на които има завишен риск от развитието й: многоплодна бременност, недостатъчен прием на желязо или витамини, твърде ранна или твърде късна бременност, анемия в по-ранен етап от живота и др.

В каква степен може анемията да повлияе на вашето бебе?

Рискът от усложнения на състоянието на бебето вследствие на анемия по време на бременност не е голям. Това е така обаче, ако състоянието се установи навреме и към него се подходи с необходимото внимание. В противен случай нелекуваната анемия може да стане причина за преждевременно раждане, забавяне растежа на плода, преливане на кръв по време на раждане и др. Все пак е важно уточнението, че специалистите следят състоянието на всяка бременна жена, така че, ако се установи нещо нередно, ще й бъде назначено незабавно лечение.

Лечение и превенция

Желязодефицитната анемия се лекува посредством повишен прием на желязо. То може да се набави както от храните, в които се съдържа, така и чрез добавки, предписани от специалист.

Желязото може да бъде открито не само в местните, но и в растителните продукти. Голямо количество от елемента има в черния дроб и червеното месо. Сред растителни продукти, които могат да ви набавят елемента, са: елда, киноа, коприва, спанак, лапад, зеленолисти, сурови ядки, броколи.

Желязото от животински продукти, като месо, се абсорбира най-лесно. За да се подобри усвояването на желязо от растителни източници и добавки, трябва да се приемат с храна или напитки с високо съдържание на витамин С – такъв например е портокаловият сок.

Обикновено отнема няколко месеца, за да бъде излекувана анемията, но е нужно да продължите достатъчно дълго да приемате желязо, за да повишите резервите си както от този елемент, така и от други витамини.

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: