Тя и Той

Жените не знаят защо

Пътеводител из мъжките хобита
…или къде да си търсим мъжа,
ако не е у дома

Жените не знаят защо

„В началото беше футболът..." („Пeнчо, Генчо, Атанас и аз").

А после...

„Нека бъде риболов!"

Мъжките хобита - всички онези игри за възрастни момчета, които жените не разбират и не обичат. Да си кажем честно - мразят ги! Защо ли? Ако перифразираме известната рекламна фраза - жените просто не знаят ЗАЩО.

А МЪЖЕТЕ ЗНАЯТ ЗАЩО

Хобито е сладката, бленуваната глътка свобода. Игра на табла с приятели в средата на най-горещата лятна събота, измъкване с балетни стъпки от дома сутрин по тъмно, за да се заложи въдицата в язовира, напрегнато взиране в мистично обгърнатата в цигарен дим зелена маса с топки и целенето им с някаква точилка за баници... Мъжките хобита са тайнство, в което женският парфюм е аромат с ограничен достъп. Почти ритуалните церемонии, с които е свързано практикуването на типичните мъжки хобита, са проникнати с миризма на бира, пури, коне, пушечен дим и бензин.

ТАЙНИТЕ ХОБИТА НА ИЗВЕСТНИТЕ МЪЖЕ

Хобито (от англ. hobby - любимо занимание) е огледало на характера на човека и най-съкровените му желания. От това, по какво се увличат звездите, можем да научим повече за тайния им живот.

Жак Ширак - ако не беше станал политик, щеше да е... сумо борец. Френският президент е предан почитател на японския спорт. Италианският му колега Силвио Берлускони има доста хобита, най-известното от които е музиката - акомпаниран от пиано и китара, той си проправя път в живота, като пее на туристически кораби. Севернокорейският лидер Ким Чен Ир има страст към киното, с лична колекция от над 10 000 филма. Списъкът с хобитата на политиците става все по-интересен: Саддам Хюсейн... пише. През 2002 г. той дори издава новела - историята на крал и селско момиче. Книгата е бестселър в Ирак и дори е включена в учебните програми. Мерилин Менсън пък рисува. Силвестър Сталоун, Ален Делон, Мик Джагър, Пол Маккартни, Джак Никълсън не рисуват картини - колекционират ги. Доста по-оригинален в това отношение е Пиърс Броснан, който рисува близките си, а после продава портретите им. Елтън Джон има доста мъжествено хоби - той колекционира колички, но в реален размер: „Бентли S2", „Ролс Ройс Фантом", също и две от култовите коли на Джеймс Бонд - модели на „Астон Мартин". Арнолд Шварценегер и Никълъс Кейдж споделят същата любов към автомобилите. На фона на толкова много тестостерон и мръсна газ, героят от „Рейнман", Дъстин Хофман, изненадва с привързаността си към плюшките - по-точно плюшените мечета. Съпругата на Джони Деп - Ванеса Паради, е истинска късметлийка, защото двамата споделят едно хоби - отглеждането на лозя на север от Сен Тропе. А кой би предположил, че на пръв поглед лекомисленият хубавец Брад Пит се занимава с архитектура и вътрешен дизайн - къщата му в Холивуд е изцяло плод на авторския му дизайн. Говори се, че занапред ще проектира луксозен екологичен хотел в Дубай. Ето едно хоби, срещу което навярно би възнегодувала една единствена жена на този свят (най-вероятно жената на конкурентния проектант на хотела).

НА ЛОВ

Той няма как да нарами и пушка, и жена. Или едното, или другото. Единственият начин заклетият ловец да бъде обезоръжен, е... с милувки. Красотата ще спаси света - и живата природа също!

Макар че, по признания на самите авджии, ловът в България често напомня на въоръжен алкохолизъм. Мъжете се събират на скромни приятелски групи или по-амбициозно - на ловни дружинки. Най-често се ходи за глигани. Междувременно броят на глиганите в гората нараства - при това от тези с гумените ботуши се вдига алкохолна мараня.

Има много теории за страстта към лова - задоволяване на първични (първобитни) инстинкти, утвърждаване на „мъжкото" у мъжа. Жените си имат своето категорично обяснение: просто „откачат" всяка събота и неделя, за да се спасят от съпружеските задължения по дома. А вечер се връщат, благи като бакли агънца, сякаш не са дивяли в гората, а са пасли трева по полянките.

...И РИБОЛОВ
За разлика от лова, риболовът е „друга баница". Психологическият профил на въдичаря удивително съвпада с типажите, които се търсят за „Сървайвър". Мъжът, който страстно люби риболова, е авантюрист, решен на най-драстични робинзоновски действия: усядане в дива местност край водоем, упорито залагане на мрежи и въдици (на най-непристъпните места на водоема), спретване на буен лагерен огън (дори когато наоколо има само чакъл, а най-близкото дърво е загнила дъска, носеща се по водата), отправяне на мъдри слова (към нямата риба):

СВЕЩЕНИ ФРАЗИ:

"Костурът *ба мамата на всичката риба."

"Тая година сулката не пипа на блесна."

"Сомът е голяма свиня - яде само отпадъци."

"За толстолоба нема добра стръв, тая гад само пасе."

СЕКЦИЯ ХУМОР, САТИРА И ЗАБАВА

- Как беше? - пита жената.
- Много риба хванахме! Дребната я пуснахме, ама големите ги събрахме в буркана от детското пюре.

Седят двама рибари в една лодка. Единият хваща русалка, мисли малко и я пуска обратно. Другият пита:
- Защо?
- ...Как?

КОЛЕКЦИОНЕРСТВОТО

Ако не откачат по спорта, колите, лова или евентуално по плетенето на шалове, мъжете хлътват до уши по... пощенските марки, кутийките от кибритчета, събирането на бръснарски ножчета или дори шишенца от аспирин.

Колекционерството е занимание, присъщо на по-затворените, интровертни личности. То е за хора, които са леко асоциални или просто жадуват за своя миг на усамотение и тишина. Те стават толкова съсредоточени в своя свят, че започват да тревожат половинките си:

„Станал е разсеян и леко отнесен, все едно е влюбен." Мария П, София.

„В компания вече говори само за хобито си и се чуди защо другите не сме въодушевени като него." Гергана В., Пловдив.

Но истинската драма на колекционера не е в реакциите на околните. Неговата трагедия е, че колкото повече има, толкова повече иска да притежава:

"Колекционирам мъжки еротични списания от цял свят. Хобито ми е от 7 години и вече имам огромни купчини от издания с голи жени. Не мисля, че съм извратен, както твърдят някои (разбира се, жени). Не правя нищо, просто се наслаждавам на красивите "находки" от богатата ми колекция." Тихомир М., Бургас. 

ФИ(Т)НЕС

Фитнесът е мазохистично занимание. И което е най-лошото: той обсебва.

Началото е невинно - като усмивка на бледа девойка. Пристъпваш към действие - само за да се поразкършиш. Тя е чиста и хубавичка. Леко ухае на спортен дезедорант и  шампоан (залата, де).

„По-добре сам, отколкото зле придружен"

- тази знаменита фраза сякаш е изречена по повод компанията от фитнес залите. Ценностната система на стройната групичка от спайдърмени е подчинена изцяло на принципа: КУЛТУРистът е винаги прав - особено когато е легнал на фитнес уреда (за разлика от КУЛТУРолога например, който уж много чел, ама не е и чувал за велоергометър или кростренажор).

...Стигне ли дотук, мъжът потъва в необятния свят на протеиновите диети, хранителните добавки, дъмпелите, лостовете и бягащите пътеки.

В крайна сметка, жената губи в „надбягването" с това хоби. Освен ако и тя не пожелае да стане „яка" и да последва любимия в залата. От женската гледна точка това е единственият начин мъжът да не е „зле придружен" там... Ето как с финес се отмъква мъжкото фиТнес хоби!

БОЙНИ ИЗКУСТВА

Да се занимаваш с изкуство е твърде женствено. Освен ако изкуството не се нарича „бойно" - уверяват десетките, стотиците, хилядите каратисти, сумисти, таекоуондисти и прочее хора на бойните изкуства. Тук има философия, красота, хармония - продължават разпалено те. А ти виждаш само космати и запотени подмишници, протрити кимона и чуваш животински еднобуквени възклицания. Не ти харесва? - Очевидно нищо не разбираш от изкуство! (За сетен път.)

Според класическото разбиране, бойните изкуства включват в себе си всички видове азиатски системи за самозащита и водене на борба със и без хладно оръжие срещу един или повече противници. Според женското (също класическо) разбиране бойните изкуства включват в себе си всички видове подивели мъже, които към момента не се увличат по лов, риболов или Формула 1.  

 ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ 

Когато разсъждават за страстта си към екстремните спортове, тези мъжаги обикновено казват това: "Рано или късно всички ще умрем". Жената до тях най-често не е съгласна с това. Никак даже. Нервно бърка в дамската си чантичка и вади пакет цигари. Предлага на смелчагата да запалят заедно по една, но той я изглежда въпросително и с лек укор прецежда през зъби: „За Бога, толкова са вредни!"

КАРАОКЕ

Всеки от нас в детството си е пял пред огледалото с дезодорант марка „Може би" за микрофон. Но докато свидетели на невинното детско забавление са мама, тате, дядо или чичо, възрастният индивид се изправя пред внушителна публика от 20, 30 и дори повече души:

„Те са подпийнали и добронамерени. Те не освиркват, не чукат по радиатора от долния етаж" Боян П., София.

Е, добре, трябва да признаем, че караокето е едно безобидно хоби. Стига да не сме там...

Това са комай основните мъжки хобита. Като прескочим страстта по игрите: дартс, боулинг, билярд, джаги, табла, покер, бридж белот и т.н., и т.н... Споменахме ли компютърните игри? Според социално изследване, най-големият дразнител за дамите са именно те!... А автомобилизма?

Мъжките хобита са просто неизброими. Може би защото всяко от тях е форма на свобода: 

 ДА ЯХНЕШ СВОБОДАТА

32 години не е най-добрата възраст за започване на какъвто и да е спорт, но аз се хвърлих в ездата с амбициите на човек, който гони най-малкото олимпийска титла.
Първите тренировки бяха кошмарни. Болеше ме цялото тяло - от врата до пръстите на краката. Но мъките ми бяха щедро възнаградени. След около година зверски мускулни трески и няколко болезнени падания от коня, вече препусках свободно и уверено.
Ездата ми върна онова далечно и забравено усещане за свобода и безотговорност. Върна ми чувството за безполезно удоволствие. Разбрах колко важно е да правиш нещо, не защото трябва, а просто защото искаш. Намерих някаква своя територия и започнах ревниво да си я пазя от околния свят."
Мартин П., Плевен.

"Събирам пакетчета от захар. Най-важният урок, който ми даде моето хоби - да не се подигравам на хобитата на другите. Защото всеки мъж има своето свещено и ненакърнимо право на откачане!" Христо Т., София.

ЖЕНИТЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ

ЗАЩО декоративните рибки, пържените рибки и всичко останало, към което мъжът се стреми през свободните си часове, са по-неустоими от нещо толкова привлекателно като задушевния разговор с тях, докато си избират рокля за кръщенето на малкия Марти в неделя? 


Автор: Надя Йончева

 

 

Сподели: