Здраве и красота

Женски тайни

За това не винаги ви е удобно да питате лекаря си. Интимната грижа е изключително важна за всяка жена и към нея трябва да се подхожда индивидуално.

Женски тайни

Интимната женска хигиена е много важна, но, за съжаление, не всяка жена отделя необходимото внимание. А именно неспазването на елементарните правила за хигиена води след себе си маса неприятности, като аднексит и салпингооофорит - възпаление на яйчниците и маточните тръби. Неспазването на правилата за хигиена води до различни инфекции и рак на шийката на матката. Тези заболявания започват именно с попадане на микроорганизми или вируси в стерилната маточна кухина. Съществува и друг проблем при женската хигиена: днес в аптеките могат да се видят много и разнообразни продукти за женската интимна зона, затова е трудно да не се объркате. Могат да възникнат въпроси: „Необходимо ли е изобщо това?", „Не е ли вредно?" - затова ще насочим поглед към простите правила за интимна грижа и за това, какви средства трябва да предпочетете.

Прости истини

И така, прецизно следим своята външност (за състоянието на косата, лицето, кожата, за всяко петънце), купуваме различни шампоани и балсами, използваме кремове и, разбира се, имаме всякаква козметика. Такава грижа е необходима и за интимната зона!

 • Трябва да се подмивате 2 пъти на ден с топла вода, чисти ръце и обезателно от предната част на таза към задната. Освен това водната струя трябва да е насочена отпред назад, иначе от ануса могат да проникнат инфекции към влагалището.
 • За миенето на интимната зона изобщо не трябва да използвате обикновени сапуни. Те са позволени само за кожата около влагалището. Постоянното попадане на сапунен разтвор вътре води до нарушаване на киселинно-алкалния баланс. Нормалната микрофлора на този орган се състои 90% от лактобактерии, отделящи млечна киселина. Когато средата на влагалището е алкална, числеността на лактобактериите силно намалява и освободеното пространство се заема от други микроорганизми. Така се появява млечницата или кандидоза, а освен това и възпаления като: гарднерелоза - бактериална вагиноза.
 • След подмиването трябва да попиете, но не да търкате, половите органи с чиста и мека хавлия, която се използва само от вас, не от цялото семейство. Гинеколозите съветват да използвате бельо от естествени тъкани, въпреки че тези от изкуствени материи са толкова красиви. Все пак, разбира се, може да си купите някой друг чифт „хубаво" бельо за специалните моменти. През останалото време по-добре се спрете на бикини от памук, те позволяват на кожата да диша и се съхранява естествената микрофлора на женските органи.

Забранено!

 • Не трябва да миете половите си органи с гъба, защото се повишава рискът от появата на драскотини и наранявания, което води до инфекция.
 • Не трябва да насочвате водната струя във влагалището, също може да предизвика инфекции и отмиване на защитните смазки.
 • Не е желателно да си вземате вана, да се къпете в басейн или водоем, когато сте неразположени. В тези дни женският организъм е най-чувствителен към възпаления.

Козметика за интимната зона

Съществуват специални средства, които могат много да улеснят грижите за нежните женски части. Гел, специален сапун, кърпички за интимната зона - какво ще предпочетете? Всяко от тези средства е подходящо за употреба.

 • Геловете със специални растителни екстракти много добре помагат за поддържането на чистота при чувствителни полови органи. Тези, които са предназначени за ежедневна употреба не изсушават и не дразнят кожата, освежават и отстраняват миризмата, а също притежават хипоалергенни свойства.
 • В техния състав има химически алкали, тъй като те поддържат киселинния баланс на половите органи. При употреба се сипва малко на ръката и се насапунисва зоната, задължително се измива обилно с вода. При наличие на възпаление, геловете успокояват и предпазват от разпространението на бактерии, може да премахнат и сърбеж.
 • Интимният сапун по своя състав абсолютно се различава от обикновения сапун, подходящ за ръце, лице или цялото тяло. Той може да съдържа различни растителни добавки и също, както и гелът, се използва за профилактика на много инфекциозни заболявания и възпалителни процеси на обвивката на половите органи. В състава на интимния сапун може да се съдържа лайка и невен, които са природни антисептици.
 • Какво да използвате гел или интимен сапун - въпрос на предпочитание, но най-добре е да изберете продукт, в който присъства триклозан. Този компонент е добре познат от десетки години. Триклозан е отлично противобактериално средство, той не дразни, а е деликатен към кожата и слизистата обвивка. Важно е да знаете, че в това вещество отсъстват мутагенни, канцерогенни, нефротоксични и тератогенни ефекти, което позволява да се причисли към безопасните козметични ингредиенти и да се използва дълго време.
 • Има ситуации, в които просто нямате възможност да се миете 2 пъти на ден, например, ако сте на път. От полза могат да ви бъдат интимните кърпички. Те са пропити със специален лосион, съдържат антисептик и помагат кожата да се запази здрава. Кърпичките премахват неприятния мирис и предотвратяват появата му. И нещо, което не е маловажно, след употребата им не е нужно да се миете, само спазвайте посоката на бърсане - отпред назад.
 • Ежедневните превръзки - на тази тема гинеколозите са провели много дискусии. Съществува мнението, че такива средства са вредни за организма, защото заедно с течението, на превръзката попадат и гъбички. Тя се явява идеална среда, с идеална температура, поддържана от тялото ни. В този смисъл се увеличава рискът от развитие на млечница. Други са на мнение, че използването на ежедневни превръзки е позволено и необходимо, разбира се, като се подменят редовно - при всяко ходене до тоалетна. Трябва да кажем, че привържениците на второто твърдение са доста повече. Освен това, ежедневните превръзки се радват на огромна популярност - приблизително всяка втора жена ползва такива.

По време на менструация

В магазините и аптеките може да видите огромно разнообразие от превръзки и тампони. Какво да предпочетете?

Основната разлика е в това, че превръзките задържат менструалните секрети отвън, а тампоните непосредствено във влагалището. Превръзките попиват течността  и я разпределят по цялата повърхност. Те могат да бъдат с пълнеж от памук или гел. Тези с гел са по-скъпи, но и попиват повече. При употребата им е важно да ги сменяте редовно - не по-рядко от четири-пет пъти в денонощието.

За удобството от тампоните най-вероятно знае всяка жена. Те позволяват да продължите активно нормалния си начин на живот по време на менструацията, намаляват вероятността за възникване на неприятна миризма, надеждни са и отсъства чувствителността и раздразнението на кожата в интимната зона.

Едновременно с това, обаче, съществуват и много предразсъдъци относно използването на тампони. На тях се приписва и удължаването на менструалния цикъл, възникване на зарази на шийката на матката, възпаления или ендометриоза на вътрешните полови органи, дори и безплодие. Тук може да се добави и страхът от нарушаване на целостта на девствената ципа, както и страх при изваждане на тампона, поради неговото уголемяване. Много жени се притесняват да не нарушат изхвърлянето на менструалните секрети и от негативното влияние на тампоните върху вагиналната микрофлора. Всичко това не е вярно. Според специалистите, гинеколози и акушери, тампоните са също безопасни, както превръзките, стига да ги купувате от  аптеки, а не от сергии и да ги използвате правилно. За момичетата, които все още не водят полов живот има тампони, които са по-малки. За да избегнете евентуални инфекции, при използването на тампон, винаги трябва да си измивате ръцете преди и след поставянето му. Това условие е написано и в упътването на продукта.

Също така няма сериозни основания, за да се притеснявате, че тампонът ще попречи „изчистването" на организма по време на менструация. Все пак тампонът действа като гъба, а не като тапа. Докато не се препълни, той поема всичко. В действителност, когато е „препълнен", престава да попива и  менструалните секрети се полепват непосредствено около шийката на матката.

Единствените случаи, в които не се препоръчва използването на тампони е наличието на заболявания като: вагинит (възпаление на влагалището), цервицит (възпаление на канала на шийката на матката), ендометрит (възпаление на вътрешния слой на матката) и всяко друго възпаление на половите органи, а също така непосредствено след раждането. В тези случаи е най-добре да се използват превръзки и да се сменят по-често. Във всички останали случаи използването на тампони е позволено, но трябва да ги сменяте на 2-4 часа и да ги редувате с превръзки.

Ако има нещо, което ви притеснява, се консултирайте с лекаря си. А относно избора за индивидуални средства за хигиена, не се срамувайте да питате. Все пак лекарите могат да ви препоръчат най-подходящите средства, предвид здравословното ви състояние.

Съвременната козметика за интимната зона и спазването на правилата за хигиена помагат на жената да запази репродуктивността си и да избегне много гинекологични заболявания.

Обичайте себе си, грижете се за себе си, поддържайте се и бъдете здрави! 

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: