Здраве и красота

Живителната глътка

Обикновено повечето хора сме склонни да подценяваме важността на течностите за организма.

Живителната глътка

А всъщност с помощта на обикновената вода, особено по време и след бременност, може да подобрим самочувствието и настроението си и да се заредим с енергия. Много важно е настоящите майки да съблюдават за своя воден режим и да не забравят да хидратират организма си отвътре и отвън.

На работа сте само от два часа, но вече чувствате умора и желание да подремнете. Разсеяни сте и не можете да се съсредоточите. Времето минава, а заедно с него расте и раздразнителността ви. Ако ви е познато това състояние, значи организмът ви не получава достатъчно вода.

Симптом на недостиг на течности може да бъде и появата на главоболие, запек, затруднено дишане и даже покачване на телесното тегло. Съгласно изследвания средно всеки ден губим по 1-2 литра (4-8 чаши), затова е необходимо да се възстанови същото количество. Само 25% от нас си осигуряват толкова вода, колкото е нужна на организма, който се състои на 2/3 от вода. А тя регулира жизненоважни процеси, като температурата, поглъща хранителните вещества, разтваря твърдите елементи, обезпечава потоотделянето, избавя ни от токсините. Когато губим повече течности, отколкото поглъщаме (което може да се случи по време на болест), се включва механизмът обезводняване, а това е сериозна опасност за здравето.

По своята същност кръвта е течност, затова недостигът на вода се отразява на нейната циркулация, която се забавя, и на кръвното налягане. Колкото по-високо е нивото на обезводняване, толкова по-бързо ще изпитате умора и раздразнителност, разсеяност и главоболие.

Пониженото ниво на живителната течност прави вашата кожа суха, защото организмът изразходва необходимото количество за ежедневните функции, а на кожата се доставят остатъци. Може да качвате излишни килограми, тъй като чувството за глад при обезводняване често е лъжливо. И човек вместо да пие вода, приема някаква храна. Изпивайте чаша вода, когато почувствате, че сте гладни. Ако след 15 минути все още изпитвате глад, то действително трябва да хапнете. Проблемът е в това, че пием вода само тогава, когато изпитваме явно чувство на жажда, но към този момент вече сме изгубили минимум  половин литър вода. Ето защо е важно за организма да получава регулярно течности, без да достига до усещането за жажда.

Лидери по съдържание на вода

Това са продукти, чието съдържание на вода е от 85 до 95%. Към тях спадат: тиквичките, марулята, броколите, зелето, морковите, грейпфрутът, гъбите, портокалите, дините, прасковите, спанакът, ягодите. Ябълките, кивито, крушите, ананасът, сливите, малините са с най-ниско съдържание на вода сред лидерите - 85%.

По време на болест

При често повръщане, диария, висока температура обикновено настъпва бързо обезводняване. То може да застрашава здравето, ако в организма не попадат достатъчно течности, а също соли и минерали, „измиващи" се заедно с водата. Учестеният или забавен пулс, учестеното дишане, хладните ръце и крака, посинелите устни се дължат на силно обезводняване, лечението на което изисква хоспитализация и венозни вливания на разтвори.

По време на спортни занимания

В зависимост от това колко енергични са вашите тренировки може да изгубите до половин литър пот на час, затова е необходимо да пиете вода преди, по време, а също и след физически упражнения. Ако се обезводнявате по време на тренировка, това може да доведе до мускулни спазми и отпадналост. Всичко, което е необходимо в този случай, е да пиете негазирана вода по време на тренировка.

Солта

Употребата на солени храни предизвиква жажда, но не провокира процеса на обезводняване. Солта помага на организма да съхранява в себе си водните ресурси, ето защо е едно от най-важните вещества в борбата с обезводняването.

Пикочогонни напитки

Алкохолът и съдържащите кофеин напитки (чай, кафе, кока-кола) се явяват диуретици, които са способни заедно със собствения обем да изведат от организма още течности. Не е задължително да се изключат тези напитки, достатъчно е да си знаете мярката и да изпивате по една допълнителна чаша вода на всяка чаша чай и кафе.

Когато въздухът в стаята е много сух

Отоплението, климатиците правят въздуха много сух. Поставете в стаята съд с вода, която постепенно ще се изпарява и ще овлажнява въздуха. В офиса въздухът се изсушава от оборудването - компютри, факсове, принтери. Дръжте по-близо до себе си чаша с вода. Саксийните цветя, букетът във ваза, аквариумите овлажняват донякъде стайния въздух, но най-ефективният метод за целта е електроовлажнителят.

Настоящите майки, които все още не са свикнали с новия си начин на живот и всичко в ежедневието им се върти около малкото съкровище, обикновено забравят да посягат към бутилката... с вода. Те са доста застрашени от обезводняване, затова е добре да спазват стриктен воден режим.

План за спасение

Сутрин. Заедно с чая или кафето пийте чаша топла вода с резен лимон в нея. А после закусвайте. Може да добавите към нея и плодов сок, например от грейпфрут, или изяжте парче диня (съдържанието на вода в нея е 90%).

Към 10 часа. Изпийте чаша вода или изяжте една ябълка или круша - в тях се съдържа 85% течност.

Обяд. Изпийте чаша вода час преди обяда. Много полезна е домашно приготвената зеленчукова супа, която осигурява на организма вода и добре усвоява хранителните вещества.

Следобед. Чаша вода следобед помага да съхраните енергията. Зелен чай вместо съдържащи кофеин напитки.

Вечеря. Зелената салата и доматите съдържат много течности, включвайте ги във вечерния прием на храна.

Преди сън. Когато спим, също отделяме вода. Изпивайте топла лимонова напитка или успокояващ зелен чай. По-добре пийте около час преди лягане, за да не ставате до тоалетна през нощта.

Симптоми при обезводняване 

 • Апатия и намалено внимание
 • Главоболие
 • Тъмножълта урина
 • Запек
 • Сухота в устата
 • Неприятен дъх
 • Налепи по езика
 • Световъртеж
 • Бледност на кожата
 • Тревожност
 • Повишена температура

Автор: Силвия Чалъкова

Консултант: д-р Мария Николова,

специалист „ Хранене и диететика",

Медицински университет - София,  

Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене",

тел. 0889628851

 

Сподели: