Родителска практика

Зима е, и какво от това: добре дошла!

Настъпва зимата, дните са все по-кратки, температурите падат стремглаво, снегът и вятърът стават наши постоянни спътници.

Зима е, и какво от това: добре дошла!

Настъпва зимата, дните са все по-кратки, температурите падат стремглаво, снегът и вятърът стават наши постоянни спътници. Страхът от настинки и престоят на течение, дълбоко вкоренени вече дори и в шегите ни, се превръщат в обичайна част от прогнозата за времето, и водят до силна загриженост на родителите, особено на „новите".

Ниските температури и валежите са нещо нормално за нашите географски ширини, а детето трябва да се приспособи към тях. Подходящото облекло и топлите обувки, както и доброто настроение на родителите, могат да превърнат снежната виелица в незабравим спомен. Въпреки това, неоправданият страх от преохлаждане и болести често помрачава неописуемата радост на детето от първите снежинки.

Защо децата боледуват често през зимата

През зимните месеци прекарваме най-голяма част от деня на закрито. Топлите, непроветрени помещения, са идеално място за разпространението на бактерии и вируси. Детето, което кашля и киха, разпръсква около себе си много микроби. Хлапетата, които са за първа година на градина, нямат развит имунитет, тъй като досега не са имали контакт с толкова много вируси. Затова и разболяването на децата в предучилищна възраст през есента и зимата се случва често.

Често в  градината децата прекарват свободното си време и спят в едно и също помещение, а спазването на ежедневната хигиена, проветряването заради бактерии и вируси е почти невъзможно.

При децата, които боледуват от астма или други алергични болести на дихателните пътища, състоянието се влошава през зимата - най-вече заради праха и бактериите, които върлуват в сезона на парното отопление.

Хранене и грижа за детето през зимата

Навремето предлагането на пресни плодове и зеленчуци през зимата беше по-скоро оскъдно, затова обвинявахме за течащия нос и кашлицата недостигът на витамини. Ако детето хапва поне по един плод дневно, това ще е достатъчно за засилване на съпротивителните сили срещу бактерии и вируси. Топлата супа или чаят с мед и лимон след играта навън са добре дошли както за децата, така и за родителите.

Как да облечете детето

Винаги трябва да имате наум, че детето се движи постоянно, тича, скача. Спокойно е, само когато спи. Опитайте се в течение на един ден да копирате движенията на детето си - ще се уморите, ще се затоплите, ще се загреете, ще се изпотите, без значение каква е температурата.

Обикновено педиатрите съветват родителите да обличат децата на слоеве, с един слой по-малко, отколкото са облечени възрастните. Когато водите и вземате детето от градината, то трябва да е с топли дрешки.  В градината температурата е както у дома. Ако забележите, че малчуганът се изпотява в хода на играта, прекалили сте. 

За съжаление, не е възможно да се дадат универсални препоръки за обличане на детето, или за продължителността на разходката, в зависимост от температурата, вятъра или валежите. Родителите следва да се ръководят от здравия си разум при грижите за детето, колкото и да са неопитни.

Научете детето да казва кога му е топло или студено - не е нито трудно, нито невъзможно. Вярвайте му и бъдете сигурни, че се чувства добре.

Излизане в снега - вечната дилема през зимата

Зимите не са повод да се затворите вътре. Престоят навън няма да навреди на здравето на детето. Дори и да е по-студено времето, стига да няма вятър, човечето трябва да излиза. Припомнете си детството и безкрайната радост от спускането с шейни и боя със снежни топки. Ако навън е студено, съкратете престоя, или се разходете за кратко с малчугана. Не се безпокойте - зачервеното носле представлява по-малък риск за здравето, отколкото играта в непроветрено и прашно помещение. Облечете се топло и се насладете на зимата заедно, без страх от болести и настинки.

Отдавайте предпочитание на дрехи, които са непромокаеми, не пропускат вятър и са топли, ватирани, със съответните размери. Обувките трябва да са подходящият номер - ако са тесни, крачетата на детето ще мръзнат. Чифт топли чорапки, ръкавици и шапка, то тогава сте готови за зимни удоволствия!


Автор: Милена Тошева

 

 

Сподели: