Бременност

Зимни спортове

Позволено и забранено

Зимни спортове

Може ли да караме ски с огромен корем, или да правим изящни пируети, качени на острите върхове на зимните кънки? Ако и вие си задавате тези и други въпроси, следващите редове са точно за вас.

Вреден ли е зимният спорт по време на бременност?

Тук категоричният отговор е „не”, с условието да се внимава какво точно се спортува. Спортът е полезен както за професионалистите, така и за начинаещите в това отношение. Той помага да се поддържате в добра форма, успокоява нервната система, подобрява съня и повишава настроението.

Какъв спорт да изберем?

Най-важните критерии, когато избираме зимен спорт, са два: липсата на натоварване на гръбнака и сведен до минимум риск от нараняване.

  • Забранено:

- Кънки на лед: натоварването на гърба е сериозно, а рискът от падане – много голям.

- Сноуборд: натоварването на гърба е огромно, трудно е постоянното поддържане на равновесие. И тук рискът от падане е много голям.

- Спускане по склонове с шейни или други подобни приспособления за пързаляне: рискът от падане или сблъсък с други спускащи се е много голям, а това изобщо не е оправдано по време на бременност.

  • Позволено:

- Ски бягане: това е най-безопасният зимен спорт. Той е много полезен за бъдещите майки, защото облекчава гърба, подобрява кръвообращението и внимателно подготвя мускулите за предстоящото раждане.

Има ли ограничения?

Разбира се. Спортът е противопоказан при опасност от спонтанен аборт, истмикоцервикална недостатъчност, токсикоза, прееклампсия и някои други заболявания. Това с особена сила важи за първите три месеца. Какъвто и спорт да изберете да практикувате, консултацията с наблюдаващия бременността ви акушер-гинеколог е задължителна! 

Колко пъти седмично може да се практикува?

Оптимално – три пъти седмично. Ако имате опит и сте спортна натура, можете да започнете с 20 минути. Ако не, най-добре почнете с 10 минути и постепенно увеличете продължителността на тренировката си до 40-50 минути. Не забравяйте да наблюдавате състоянието си. След тренировка си осигурете почивка – легнете удобно за 10-15 минути с повдигнати крака.

Автор: Нели Христова

Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог

 

 

 

Сподели: