Здраве и красота

Зумба – екзотична смесица от танц и аеробика

На пръв поглед заниманията по зумба приличат на аеробика, но щом влезете в залата и чуете музиката, ще установите, че ви чака нещо съвсем различно.

Зумба – екзотична смесица от танц и аеробика

Латино ритмите развеселяват и 60-те минути, прекарани в занимания по зумба, със сигурност ще приповдигнат настроението ви.

Зумбата ще ви зареди с ендорфин поне за няколко часа напред, така че внимавайте да не развиете зависимост към спортната програма, която с такава лекота отключва хормона на щастието. Зумбата е фитнес дисциплина, която съчетава най-доброто от аеробиката и танците и създава усещането, че сте на парти.

Музиката, която съпровожда занятията, е много специфична. В основата й са латино танците като самба, салса, меренге, мамбо, регетон, колумбия, бачата, фламенко, танго. Ще се запознаете не само със стъпките на латино танците, но и с мотиви от африканските и ориенталските танци. В зумба се включват и типични фитнес упражнения като лицеви опори и клекове. Остава само да се отдадете на ритъма. Е, ще се наложи и да следите внимателно какво прави инструкторът, защото при зумба той не говори, както е при аеробиката например. Напътствията се дават с ръце или тяло - на коя страна да се завъртите и т.н. Когато дойде време да се смени едно движение с друго, инструкторът пляска с ръце. Това  може да е малко объркващо за начинаещите, но с времето се свиква.

Характерно е редуването на бързи движения с по-бавни. При тази комбинация се изгарят излишни калориии (между 500 и 700 за 60 минути) и се извайва стройно тяло. Зумба тренира всички мускули - тези на краката, гърдите, гърба, ръцете, корема и седалищните. Това е идеалното физическо занимание за всички, които искат да отслабнат без стрес.

В разговорния испански думата zumbare означава „да се движиш бързо", „да се забавляваш", "да поканиш някого на парти". Точно това е философията на зумба - не се чувствате като в спортна зала, не броите наум колко пъти още трябав да повторите дадено упажнение и можете дори да разчупите малко нещата, като добавите свое движение и импровизирате. Все едно танцувате на парти, като хем се забавлявате, хем горите калории.

Зумба е подходящ спорт за всеки, както за хора, които не излизат от фитнес залите, но вече им е омръзнал точно този вид спортуване, така и за такива, които отдавна не са се натоварвали физически и са излезли от форма. Не се притеснявайте от това, че вече сте на възраст или пък, че сте с наднормено тегло - вие сте добре дошли в залата. Дори и да не сте кой знае какъв танцьор, това не бива да ви стряска и отказва от идеята да се отдадете на зумба. Започва се с много лесни стъпки и с времето се заучават малко по-сложни комбинации. По време на заниманията не се преследва определена бройка упражнения, не е необходима координация като при стандартната аеробика, не се налага и да си търсите партньор за танци.

Облечете се удобно и си носете минерална вода. Изберете си подходящи спортни обувки и дрехи. Имайте предвид, че ще се потите много, така че си носете и кърпа. Ще можете да я ползвате по време на самата тренировка, защото инструкторите по зумба правят кратки почивки (поне минута) между отделните музикални парчета.

Как е започнало всичко... Зумба фитнесът се появил, когато хореографът Алберто Перез, наричан от всички Бето, си забравил музиката за обичайните упражнения по аеробика. Единственото, което носил със себе си, били касети с латиноамерикански ритми. Цял час импровизирал на фона на меренге и салса. Изненадващо точно това занимание пожънало голям успех сред участниците и така в Колумбия през 90-те години на миналия век се зародила новата програма зумба. По-късно Перез се премества в Америка, където всъщност зумба се превръща в хит. В момента забавната спортна дисциплина се преподава в 75 страни в света от над 20 000 инструктори.

Днес зумба се среща в шест различни варианта:

Зумба: комбинация от аеоробика и латиноамерикански танци.

Зумба Тон: комбинира упражнения за определени части на тялото и високоинтензивно кардионатоварване. Използват се тежести и стикове.

Аква Зумба: съчетават се традиционните зумба елементи с аква аеробика.

Зумбатомик: създадена е за момичета и момчета между 4 и 12 години. Комбинират се модерни танци като хип-хоп, регетон и поп. Целта е изграждането на координация, дисциплина, увереност и работа в екип.

Златна Зумба: създадена за хора в неравностойно положение или възрастни.

Зумба в определено време: създава се индивидуален план за всеки според неговите нужди и време, в което може да практикува.

Автор: Мила Попова

 

Сподели: