Развитие и обучение

Звездите възпитават

Добрите актьори и певци не са задължително добри родители.

Звездите възпитават

Но те се стремят да бъдат такива. Родителството е модна тема в Холивуд, бейби-бумът не утихва, звездните мъници се раждат един след друг. Но раждането е половината работа, а възпитанието на детето е някак по-сложно. Как да се справят със своите отговорности звездните майки и татковци и какво могат да предложат на своите деца, освен пари и слава от първия ден на живота им?

БЕЗ ДЕТЕГЛЕДАЧКА

Героини изглеждат тези актриси, които намират сили да се откажат от услугите на детегледачката. Например Кейт Уинслет е призната неотдавна от Холивуд за най-желаната майка. Тя и режисьора Сем Мендес са практически идеалната двойка и се отменят, когато единият трябва да работи. Шест месеца в годината Кейт снима, а през останалите шест сама приготвя закуската на децата си, води ги на училище, помага им с домашните. Всички заедно изкарват празниците при бабите и дядовците. Идилия!

Актрисата прави всичко, за да може дъщеря й Миа и синът й Джо да не се чувстват звездни издънки. Например тя не им разрешава да гледат нейни филми и изключва телевизора, ако в момента дават ток-шоу с нейно участие. В дома им няма списания, а ако се разхождат по улиците и видят някой плакат с нейния образ, преминават от другата страна. За Кейт е важно децата й да знаят какво означава да си известен и като пораснат да могат да поемат всички отговорности с това.

ПОДКРЕПА И АМБИЦИИ

Актрисата Брук Шийлдс има съвсем друго мнение относно възпитанието. Тя смята, че не трябва да ограничава децата си относно избора им на професия и че изказвания от рода - „В никакъв случай няма да допусна дъщеря ми също да стане актриса", са лицемерни. Тя дори издала книга „Welcome to your World, Baby". Книгата е посветена на взаимоотношенията между децата и родителите и болезнените ситуации, които неизбежно възникват във всяко семейство. Шийлдс смята, че задължително трябва да подкрепя детето си по пътя на славата, ако това е неговият избор. Единственото нещо, от което няма да отстъпи е образованието. Но как да се противоречи на актриса, която е направила първите си крачки по подиума на 11 месеца (майка й Тери Шийлдс по това време е била на 20 години), а на 12 г. дебютирала в киното с ролята на малолетна проститутка. Със сигурност знае за какво говори.

ОТКАЗ ОТ РАБОТА

След развода си с актьора Итън Хоук, Ума Търман била принудена да прекъсне работа. От една страна благополучието на дъщеря й Мая Рей и сина й Роън изцяло паднало на нейните плещи. От друга, работата в киното, снимките, пътуванията й пречели да прекарва достатъчно време с децата си, които били оставени на бавачката. Затова актрисата взела решението да остави кариерата си на заден план за известно време, да прекарва повече време с децата си и да бъде просто майка.

Въпреки че киното е любовта на нейния живот, Ума признава приоритета на децата. Семейството е отговорност, дисциплина, любов, себеопознаване, себеотдаване и търпение - казва актрисата. Всички тези качества са важни за живота, но е трудно да се съхраняват.

ОТКАЗ ОТ ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ

В интервю актрисата Катрин Зита-Джоунс и съпругът й Майкъл Дъглас признават, че си делят наравно грижите за децата. Основно Зита-Джоунс се занимава с готвенето, а известният й съпруг се е заел с възпитанието. Актрисата е известна и с това, че е страстен пушач, но в името на своите деца и силата на личния пример тя се е отказала от цигарите.

Друга известна личност се отказала от доста повече вредни навици в името на майчинството. Това е Никол Ричи, която спечели титлата „Най-добрата майка на Холивуд" миналата година. Тя роди дъщеря си Харлоу Уинтър през януари 2008 г., а в средата на същата година получи „Златен биберон" за „високите си постижение при възпитаването и грижите за бебето". Странно? Работата е там, че през годините Никол беше известна в „ролята си" на светско момиченце, което харчи татковите пари, а сега е праведна майка и съпруга (Никол Ричи е доведена дъщеря на известния певец Лайнъл Ричи). Не веднъж и два пъти е била „хващана" пияна в компанията на най-добрата й приятелка Парис Хилтън. Чудо, но раждането на дъщеря й променило Никол изцяло. Сега бившата светска лъвица с удоволствие чака  своя мъж рок-музикант вкъщи, готви, сменя памперси и казва на всички, че дъщеря й дава нов смисъл на живота й.

ВЯРАТА НА БАЩАТА

На осмия ден след раждането, както гласи древната юдейска традиция, на синът на певицата Кристина Агилера и съпруга й Джордан Братман, направили обрязване. Обредът извършили в дома на семейната двойка в Бевърли Хийлс. На церемонията певицата и мъжът й поканили само най-близки приятели и роднини. В същия ден мъникът получил и името си, нарекли го Макс Лирон. В превод второто име от иврит означава „моя радост" или „моя песен". Не е известно дали възпитаната в католицизъм полуеквадорка-полуирландка Агилера подкрепя и други ритуали от юдеизма, но нейният мъж ги спазва и се бракували именно по традиционна юдейска церемония.

Друга певица, латиноамериканката Дженифър Лопес, решила, че близнаците Емми и Макс ще отидат в школата по сциентология, тъй като там могат да ги научат да общуват със заобикалящия свят. Всъщност Марк Антъни, съпругът на Лопес, е голям привърженик на тази религия. Певицата се защитавала пред журналисти, като изтъквала, че е нелепо хора, които не познават религията да взимат отношение. Интересното е обаче, че самата Дженифър така и не се е обърнала към тази вяра.

Един от най-големите привърженици на сциентологията е Том Круз, който периодично стряска обществеността с възпитателните методи, които прилага на дъщеря си Сури. Той заставил съпругата си да ражда, без да издава и звук, за да не изплаши бебето. Настоявал също Кейти да храни бебето не с кърма, а със специална микстура на основата на мляко, ечемична вода и царевичен сироп. Никога не казват „не" на дъщеря си, а когато Сури направи някоя пакост, не й се карат, а провеждат с нея възпитателна беседа. Близки на семейството твърдят, че малката прави каквото и когато си поиска.

СТРОГОСТ И ЗАБРАНИ

Мадона успешно влиза в групата на строгите майки. Тя не разрешава на достатъчно порасналите си деца да четат вестници, да пият много мляко, да гледат кино и да четат книги в други дни, освен в неделя и им позволява само по три глезотии на седмица. За всяка беля децата ги очаква наказание. Например, ако Лурдес остави своя дреха на пода в стаята си, Мадона избърсва пода с нея. Ако пък откаже да облече нещо, то майка й я принуждава да го носи няколко дни подред. Не си си написал домашните? Никаква телевизия (и без това е рядко 30-минутно развлечение). Също певицата е ревностен противник на сладките и сладоледа, по този повод тя и Гай Ричи са имали чести спорове, защото той, когато се прибирал вкъщи, често носел на децата бонбони. Сега, когато чашата на търпението е преляла и звездната двойка е разведена, най-основният спор между тях е при кой ще останат децата. И кой ще възпитава Лурдес, Роко и малкия Дейвид - суровата майка или добрият татко.

Приятелката на Мадона, актрисата Гуинет Полтроу, е поклонница на йогата, нетрадиционната медицина и вегетарианка. В тази връзка може да се каже, че и във възпитанието тя залага на естественото и натуралното. Все пак тя се придържа и към всички строги правила, що се отнася до децата. Полтроу почерпила тези възпитателни мерки от книгата на бившата детегледачка на много звездни семейства Рейчъл Ведилав - „Книга за децата и как да се наслаждавате на първата година от живота им". Правилата са прости: никога не приспивайте бебето; слагайте новороденото в неговото креватче, а не във вашето и то още будно. Авторът, а й почитателите й, смята, че ако бебето поплаче 20 минути, нищо няма да му стане, съветва още да не го взимате от креватчето на ръце, ако още не е спряло да плаче. Също така авторката е убедена, че кърменето като нужда на бебето е заробване за майката, което означава, че не е нужно. Какво се получава? Детето осъзнава, че не е главният в дома и така няма да може да манипулира родителите си.  Гуинет е изключително доволна от метода на Рейчъл и споделила, че дъщеря й Айпъл, когато била само на 6 седмици, вече спяла по 6-7 часа на нощ.

Гуруто на възпитанието консултирала не само Гуинет, но и други знаменитости - Джъд Лоу, КейТ Мос, Бен Стилър, Роберта Де Ниро, при всички тях тя работела като детегледачка. В същото време обикновените майки не си спестили упреците към методите й. Те смятат, че „прекрасната детегледачка" е много сурова и жестока и призовават да се осланяме на здравия ум и майчинския инстинкт.

Звездите също са хора. Те, както показва практиката, задават същите въпроси и изпадат в същите затруднения, както и „простосмъртните". Както и всяка майка, така и знаменитата майка може да се увлече от една или друга теория на възпитание, а може и да се разочарова. Най-важното е да не изпадате в крайности, които могат да повлияят на психиката на детето. Все пак към всички усложнения на звездните деца се добавя и още едно: с раждането си те се намират под прицела на камерите на папараците, и всяка тяхна неуверена крачка, всяка постъпка и пропуск се оценяват от милиони хора. А това, съгласете се, не е леко бреме за едно дете.  

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: