Здраве

Зъбки, бели като гъбки

Едва ли ще повярвате, ако вече не знаете, но развитието на млечните зъби на бебето започва още през 6-а седмица от бременността!

Зъбки, бели като гъбки

От този момент нататък започва и постоянна грижа за тях – от храни, съдържащи калций за мама, до устната хигиена на малкото човече впоследствие.

Флуор: нито повече, нито по-малко

Флуорът помага да се предпазят както млечните, така и постоянните зъби от кариес и редица други проблеми. Той има за задача да неутрализира киселината, която се образува в устата под действието на бактериите в резултат на разграждането на захарите. И тъй като млечните продукти с високо съдържание на лактоза (млечна захар) преобладават в диетата на малкото дете, то се нуждае от този микроелемент.

Източници

Според специалистите, спанакът, рибата и трапезната сол се считат за основните източници на флуорид, но в менюто на едно малко човече, особено под една година, те са включени в минимално количество. Тук на помощ идват специално направените и адаптирани за малки деца пасти за зъби, в чийто състав микроелементът се съдържа в оптимални количества.

Внимание!

Излишъкът от флуорид е не по-малко опасен от неговия дефицит: „предозирането“ с микроелемента може да доведе до промяна в структурата на емайла и поява на бели или кафяви петна по зъбите.

От първото палче до първата четка

По-малките деца нямат нужда от четка за зъби. Ако искате да почистите венците и зъбките на бебето, можете да увиете пръста си със стерилна кърпа или марля, да сложите малко паста отгоре и да избършете зъбките внимателно, без да оказвате натиск. Почистването трябва да става преди хранене, тъй като в противен случай можете да предизвикате гадене или повръщане. 

Мнението на специалистите

Зъболекарите са на мнение, че поради специалния състав на пастите за деца образуването на плака се забавя и емайлът се възстановява още в началните етапи на унищожаването му.

Алерголозите нямат нищо против използването на естествени, хипоалергенни аромати, които подобряват вкуса.

Гастроентеролозите казват, че ако бебето погълне определено количество от „правилната“ паста, стомашно-чревната лигавица няма да страда и всичко ще бъде наред.

Игра и пак игра

След една годинка детето активно копира действията на възрастните и е готово да „измие“ зъбите си с ентусиазъм. Отначало то ще наблюдава вашите действия и съвсем скоро ще иска да ги повтори. Това е и точният момент да му разкриете тайната на белите зъби – като начало можете да вкючите любимата кукла или плюшена играчка и да се упражнявате заедно върху нея, като не забравяте да демонстрирате бурната им радост от добре свършената работа.

Огледалце, огледалце

Във възрастта 1,5 години можете да пристъпите към практически упражнения пред огледало. Застанете зад гърба на детето и хванете ръката му леко, като го ръководите какво да прави. Миенето трябва да обхваща външната и вътрешната повърхност на зъбките, в посока от венеца към горния ръб на зъба. Четката трябва да е в хоризонтална позиция, а движенията – кратки, все едно „метете“. Когато стигнете до кътниците, посоката отначало е напред-назад, а след това в кръг.

Процедурата завършва с изплакване – това умение обикновено е най-трудно и за усвояването му са необходими поне 4 години.

На зъболекар

Планирането на посещение при детски зъболекар е добре да стане след появата на първото зъбче. Той ще оцени състоянието на емайла и ще посъветва по най-добрия начин как да се грижите за устната кухина на детето в ранна възраст. Ако е необходимо, зъболекарят ще даде съвети относно залъгалките и шишетата, ще ви обясни кои сладкиши да избягвате и ще ви научи как правилно да въвеждате твърдата храна в диетата на мъничето.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: