Вкусно и полезно

Зърнени храни

Рецепти

Зърнени храни

Зелеви сарми с булгур

1 средно голяма зелка

3 стръка праз, бялата част

1 глава кромид лук

3 моркова

¼ глава целина

 1 ч. ч. булгур

 1 с. л. червен пипер

 ½ ч. л. смлян черен пипер

 сухи подправки - чубрица, джоджен и босилек

сол

4-5 с. л. олио

1 жълтък, 1 с. л. брашно

2 с. л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Зелката се накъсва на листа и се почиства от кочана. Най-външните  листа и кочанът, нарязан на парчета, се нареждат на дъното на голяма тенджера. Лукът, морковите и целината се нарязват на ситно и се задушават в олиото. Прибавят се булгурът, черният и червеният пипер,  щипка сол, по две-три щипки от сухите подправки. Всичко се разбърква добре и се добавя 1 ч. ч. гореща вода. Разбърква се, оставя се за 2-3 минути на котлона. Зелевите листа се завиват с получената смес и се нареждат в тенджерата. Налива се топла вода - да покрива горния ред сарми. Върху сармите се захлупва една порцеланова чиния и се оставят да къкрят на бавен огън около час или докато зелето омекне. Приготвя се сос, като се загрява течността, останала при варенето на сармите. Добавя се размитото с малко студена вода брашно и се оставя да се сгъсти, като при нужда се добавя гореща вода или още малко брашно. Застройва се с жълтъка, разбит с киселото мляко. Преди сервиране сармите може да се запекат във фурна заедно със соса.

 Супа със зелена леща  и кокосово мляко

300 г зелена леща

1 глава лук

1 скилидка чесън

1000 мл зеленчуков бульон или вода

1-2 с. л. олио

1и ½ с. л. куркума или къри

1-2 клонки прясна мащерка или 1 с. л. суха

½ ч. л. канела

щипка индийско орехче

щипка червен лют пипер

сол

250 мл кокосово мляко

2-3 шепи спанак

3 с. л. портокалов сок

Лещата се слага да се вари 20 минути заедно с бульона, мащерката и куркумата. Лукът се запържва в олиото, докато леко покафенее. Добавят се солта, чесънът, лютият пипер, канелата и индийското орехче. Прехвърля се при лещата, като се изважда клонката мащерка. Добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри 5 минути. Прибавя се нарязаният на едро спанак и след 3 минути се отстранява от котлона. Слага се портокаловият сок и се сервира гореща.

 Киноа със сладка царевица и лимоново-меден дресинг

200 г киноа

200 г сладка царевица

1 глава червен лук

2 с. л. зехтин

1 с. л. течен мед

2 с. л. лимонов сок, прясно изцеден

2 малки скилидки чесън, фино настъргани

настъргана кора от един лимон

½ ч. л. сол

¼ ч. л. прясно смлян черен пипер

1 люта зелена чушка

Киноата се сварява за около 10 минути. Смесват се медът, лимоновият сок, чесънът, солта и черният пипер. Лукът се нарязва на тънки полумесеци и се задушава в 1 с. л. зехтин. Добавя се царевицата и се оставя още 2-3 минути на котлона. Към тях се прибавят отцедената киноа  и останалият зехтин, отстранява се от котлона. Добавя се дресингът, разбърква се добре. Сервира се веднага, като се гарнира с тънко нарязана чушка без семенцата. Може да се използва като топла салата или леко ястие.

 Пълнозърнести ръжено- пшеничени питки

250 г пълнозърнесто ръжено брашно 
250 г бяло брашно
1 пакетче суха инстантна мая, 7 г
¾-1 ч. л. сол
1 ч. л. полски сминдух, смлян
½-1 ч. л. смлян кимион
340 мл хладка вода 

Брашното се пресява, отделя се една шепа. Към останалото се добавят маята, солта и подправките. Прави се кладенче, сипва се водата и започва енергично да се меси около 5-10 минути, като при нужда се добавя от заделеното брашно.  Оформя се на топка, слага се в намазнена купа, завива се с фолио за свежо съхранение, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Втасалото тесто се премесва за 3-5 минути, оформят се 4 питки, които се слагат в застлана с хартия за печене тава, поръсват се с бяло брашно и се покриват с памучна кърпа. Оставят се да втасат повторно за 40 минути. Пекат се в предварително загрята на 250 градуса фурна, като е добре в нея да се пръсне малко вода със спрей и в единия ъгъл да се сложи метална чашка с вода. След 8-10 минути температурата се намалява на 180 градуса и се допичат. Общото времетраене на печене е около 40 минути. Когато са готови, се изваждат и се завиват с кърпа.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: